Avoin tekoäly on oppimiselle todennäköinen mahdollisuus

Tilaa tästä veneen nimi- ja rekisteritunnustarrat

Paljon on julkisuudessa on käsitelty ChatGPT’ta ja sen luonnollisen kielenkäsittelyn GPTkielimallia. Kyseessä on OpenAI’n lanseeraama teknologia, johon on investoitu hurjia rahasummia sekä sen oletettu arvo on useita kymmeniä miljardeja. ChatGPT-teknologialle on haateellista ymmerrättävän ja asiapitoisen kielen tuottaminen. (Wikipedia)

ChatGPT-teknologia pystyy jäljittämään hyvin taitavasti ihmiskeskustelijaa. ChatGPT’n tuotoksia voidaan hyödyntää ohjelmoinnissa, median tuottamisessa ja sillä saadaan monipuolisia hypoteettisia vastauksia esitettyyn kysymykseen. Luonnollinen kielenkäsittely perustuu todennäköisyyksiin ja näin ollen ChatGPT voi muodostaa hienoja vastauksia, joissa ei välttämättä ole mitään faktaa. (Wikipedia)

ChatGPT kärsii hallusinaatioista ja teknisesti on tärkeää rajata suurta kielimallia siten, että se oikeasti pystyy palvelemaan ihmistä. ChatGPT pystyy tuottamaan tekstä eri kielellä ja lähtökohtaisesti se on optimoitu toimimaan englannin kielellä. Kyseessä on historiallisesti käyttäjämääriltään nopeiten kasvava sovellusalusta. (Wikipedia)

Luonnollisen kielen teknologia muuttaa todennäköisesti ohjelmia helppo käyttöisemmiksi ja joustavammiksi. Kommunikaatio tulee helpottumaan entisestään käyttäjän ja ohjelman välillä. Oppiminen vaatii edelleenkin paljon työtä, jonka apuna voidaan toki käyttää kielimalleihin perustuvaa tekoälyä. Näin saadaan ainakin helpommin muodostettua erilaisia lähestymistapoja käsiteltävään asiaan, joka vaatii ehdottomasti faktojen tarkistamisen jostakin muualta. (Yle.fi)

Lähteet

Wikipedia. ChatGPT. Viitattu 26.4.2023. https://fi.wikipedia.org/wiki/ChatGPT
Yle. Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä. Viitattu 26.4.2023. https://yle.fi/a/74-20020160