Lintuvalokuvaus on yllättävän haastavaa

Tilaa tästä veneen nimi- ja rekisteritunnustarrat

Onnistuneeseen lintuvalokuvaukseen vaikuttavat merkittävästi kuvaajan lintutuntemus, kuvauspaikan valaistus ja tuulen suunta. Lintu on osa luontoa, joten on tärkeää ottaa kuvat niin, ettei lintu häiriinny. Usein linnut liikkuvat tuulen suuntaan, mikä auttaa kuvaajaa sijoittumaan oikeaan paikkaan.

Kuvauspaikan valinta voi perustua vallitsevaan taustavaloon, mikä lisää tunnelmaa kuvaan valaisemalla siipien ja vesielementtien yksityiskohtia. On tärkeää myös miettiä valon ja tuulen vaikutuksia olosuhteisiin kuvauspaikalla. Hyvässä lintuvalokuvassa lintu tulisi olla lähellä katsojaa, joten kuvaajan on päästävä riittävän lähelle lintua ja asetuttava samalle tasolle kuvattavan kanssa. Kun lintu erottuu selvästi taustastaan, niin se korostuu kuvassa paremmin.

Mielenkiintoisessa ympäristössä lintu voidaan kuvata osana maisemaa. On suositeltavaa tutustua ympäristöön ja lintuun ennen kuvauksen aloittamista, jotta voidaan ennakoida lintujen liikkeitä. Yleisimpiä lintukuvauksen objektiivien polttovälejä ovat 400 – 600 mm, mutta lintuja voidaan kuvata myös laajakulmaobjektiiveilla. Lintukuvaus etenee yleensä ideasta käytäntöön.

Lähde: Rajala – Opas lintukuvaukseen, viitattu 15.2.2024

Swan
Joutsen. Canon RP + Canon RF 600mm f/11 IS STM