Yhteistyölähtöinen turvallisuusosaaminen

Tilaa tästä veneen nimi- ja rekisteritunnustarrat

Tietojenkäsittelyn alalla toimitaan yleensä verkonvälityksellä. Turvallinen ja oikein asennettu työpiste lisäävät fyysistä turvallisuutta. Esimerkiksi sähköposti, some ja muut viestintäkanavat voivat vaikuttaa psyykkiseen turvallisuuteen. Kriisitilanteissa oikeanlainen viestintä auttaa tasapainottamaan turvallisuutta. Toimintakulttuuri somessa vaikuttaa sosiaaliseen ja psyykkiseen turvallisuuteen. Oikeanlainen suhtautuminen ja ihmisten kouluttaminen lisäävät turvallisuuden tunnetta sosiaalisessa mediassa. Ymmärtämällä ja hyödyntämällä tietotekniikkaa oikealla tavalla, voidaan edistää fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä turvallisuutta. (OAMK)

Pelastuslain tärkein tarkoitus on vähentää ihmisten onnettomuuksia ja lisätä ihmisten turvallisuutta. Pelastuslaki velvoittaa ihmiset yleiseen toimintavelvollisuuteen esimerkiksi tulipaloissa ja onnettomuuksissa. Lisäksi pelastuslaki velvoittaa olemaan huolellinen, joittei vahinkoja tapahtuisi. Kiinteistöissä tulee olla vapaana ja merkittynä hälytysajoneuvoille kulkureitit. Useasti rakennuksiin joutuu tekemään oman pelastussuunnitelman. (Pelastuslaki.) Vaaratilanteissa tulee ehdottomasti noudattaa pelastussuunnitelmaa. Paniikkiin ei pidä joutua vaaratilanteissa.

Työturvallisuuslain tarkoituksena on parantaa työolosuhteita ja työympäristöä. Työnantajalla ja työntekijällä on tiettyjä velvotteita. Työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta työssä. Näin työnantan tulee ottaa huomioon sellaiset tekijät, joihin voidaan työpaikalla vaikuttaa. Työnantaja on velvoitettu tekemään jatkuvaa tarkkailua työpaikalla ja selvittämään työympäristön ja työolosuhteiden haitta- sekä vaaratekijöitä. Työturvallisuuslaki sovelletaan myös työhön, jota tehdään sopimuksen mukaan kotona. Työntekijää tulee riittävästi perehdyttää työhönsä. Työntekijän tulee noudattaa annettuja ohjeita ja määräyksiä. (Työturvallisuuslaki).

Turvallisuussuunnitelmissa on pyritty hahmottamaan yleisimmät vaara-tilanteet. Näissä suunnitelmissa pyritään varmistamaan kuntalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Valmiussuunnitelmassa saadaan ohjeet poikkeusolosuhteisiin. Riskienhallintasuunnitelma auttaa kartoittamaan kunnan taloudelle ja toiminnalle mahdollisia uhkatilanteita. Työpaikoilla ja kouluissa löytyy turvallisuuskansio, joka sisältää esimerkiksi turvallisuus- ja toimintaohjeita. Turvallisuusasioista tiedottaminen ja avoimuus eri sidosryhmille lisäävät yleistä turvallisuutta organisaatioissa.

Oli sitten kyseessä kiusaaminen, sairauskohtaus, tulipalo, uhkatekijä, tietoturva tai tietosuoja asia. Niin jokaisessa tilanteessa tulee noudattaa annettuja ohjeita ja toimintamalleja. Ennalta tehdyt suunnitelmat ja kulkureittien läpikäyminen lisäävät turvallisuuden tunnetta. Puolestaan vaara-tilanteissa osataan suunnitelman pohjalta toimia jopa ihmishenkiä säästävällä tavalla. Yhteistyöllä voidaan vaikuttaa rakentavasti turvallisuuteen.

Tietoturvan nykytaso ja osaaminen – Rauli Paananen (Viestintävirasto)

Lähteet:

OAMK. Mitä tarkoittavat fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus?. Viitattu 10.6.2019. http://oamk.fi/amok/emateriaalit/fi/osaamisen-kehittaminen/oppilaitoksen-turvallisuus/tehtava-1/

Pelastuslaki. Viitattu 12.6.2019. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110379

Työturvallisuuslaki. Viitattu 12.6.2019. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738